FEDAcademie lost met scholing krapte op de arbeidsmarkt op
Brancheorganisatie FEDA is hét ondernemersplatform in de Aandrijf- en Automatiseringstechniek in Nederland. FEDA ziet al langer dat veel bedrijven worstelen met een tekort aan goed geschoold en vakbekwaam personeel. Daarom richtte de brancheorganisatie, waar zeker honderdzestig bedrijven bij zijn aangesloten, zo’n tien jaar geleden, een aparte stichting op: FEDAcademie.
FEDAcademie biedt zelf geen opleidingen aan, maar geeft een overzicht van de door hen, soms zelfs Europees gecertificeerde korte en op de praktijk georiënteerde opleidingen. Denk aan cursussen opleidingen die aansluiten op de vakgebieden: hydrauliek, pneumatiek, compressoren, mechanische en elektrische aandrijftechniek en industriële automatisering waarbij gebruik wordt gemaakt van de kennis die al binnen de deelnemende bedrijven aanwezig is. “Dit zorgt voor state-of-the art opleidingen die direct in de praktijk toepasbaar zijn”, zegt André Braakman van De Eendracht, die als missie heeft om de FEDAcademie het komende jaar nog meer te laten groeien. “Met korte opleidingen, van bijvoorbeeld een dag of ochtend, worden de werknemers die al actief zijn in de branche, of dat willen worden, concreet voorzien van de juiste bagage.”
Opleidingsaanbod vergroten
De belangrijkste doelen waar Braakman zich vanuit De Eendracht op richt zijn het uitbreiden van het opleidingsaanbod en het enthousiasmeren van nog meer bedrijven om zich aan te sluiten bij het FEDAcademie-leerplatform. Hierbij wordt vooral social media ingezet. Deze uitbreiding is van groot belang omdat de technologische ontwikkelingen elkaar in een rap tempo opvolgen. Dit is voor het regulier onderwijs lastig om bij te benen. “Als je dit wilt veranderen, moet je dus zelf het stuur in handen nemen”, wijst Braakman. “Om die reden is FEDAcademie opgericht. De aangesloten bedrijven zijn als geen ander in staat om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in hun vakgebied. Daarom is het mooi als bedrijven zelf opleidingen gaan aanbieden. We helpen geïnteresseerde bedrijven met het opzetten van opleidingen en cursussen en bewaken de kwaliteit.” Een ander bijkomend voordeel van voortdurende bijscholing van personeel is dat een klus in minder tijd geklaard kan worden.
Vakpaspoort
De FEDAcademie promoot een leven lang leren in het technisch landschap, keurt de opleidingen en cursussen die bedrijven aanbieden en zette in 2022 een registratiesysteem voor de medewerkers op genaamd IndustryID. “Door dit vakpaspoort aan de poort van een bedrijf te scannen kun je zien of de persoon die opleidingen heeft voltooid, die voor het werken aan de installatie of machine noodzakelijk zijn met succes heeft afgerond”, legt Braakman uit. “We hebben nu meer dan vijfhonderd registraties van IndustryID zonder enorm op de trom te slaan. Dat willen we nog meer laten groeien”, aldus Braakman.
Verhalen uit de praktijk
Vacature: Projectleider
Voor één van onze opdrachtgevers, zijn wij op zoek naar een ondernemende en…
Vacature: Beleidsmedewerker public affairs
Ben jij een gedreven professional met een passie voor belangenbehartiging en…
De Eendracht begeleidt uniek project Verdel ICT & Media
Van een keurige kantoorlocatie naar de splinternieuwe Tech campus 'De School';…