Van een keurige kantoorlocatie naar de splinternieuwe Tech campus 'De School'

Het is de beweging die Verdel ICT & Media in Roelofarendsveen maakt. Onder begeleiding van De Eendracht.

Samen is met succes onderhandeld met de gemeente over de aankoop van het pand, is het vergunningentraject afgerond, de financieringsstructuur geregeld, de begroting gemaakt en is de aanbestedingsroute vlot doorlopen. “Ik had een sparringpartner nodig, en niet alleen voor het juridische stuk.

Verdel in het kort

De ambitie spat ervan af. Verdel ICT en Media bestaat sinds 1 januari 2000. Het begon als kleine computerwinkel, maar inmiddels is Verdel een groot ICT- en mediabedrijf met meer dan vijftig medewerkers. Verdel helpt andere bedrijven met hun digitale uitdagingen; van een computer installeren tot een wifi-netwerk inrichten, het bouwen van een app en het maken van socialmediaberichten. “En nu is het tijd voor een volgende stap”, zegt de trotse eigenaar Barry Verdel midden tussen de hardwerkende bouwvakkers in zijn nieuwe pand aan de Schoolbaan in Roelofarendsveen. Hij heeft het voormalige schoolgebouw, waar het Bonaventuracollege was gehuisvest, gekocht. Alles met als doel om er een campus te stichten. Binnen de campus wordt gewerkt en gewoond en tevens is er ruimte om samen te komen.

Het plan

De basis van ‘het werken’ is zijn eigen bedrijf. Maar ook ict-bedrijf CoolProfs. Zij zijn na Verdel de grootste gebruiker en een belangrijke partner in het exploitatieconcept. Het wonen kan gebeuren in de een- en tweepersoonsappartementen, die zijn ingetekend op de oude plek van de gymzaal in het gebouw. Alle 27 sociale (huur)appartementen die op het terrein verrijzen, zijn bedoeld voor jongeren uit met name Kaag en Braassem. Wie in aanmerking komen voor een appartement zijn mensen van 18 tot 27 jaar die maximaal 40.024 euro bruto per jaar verdienen. “Ja, het is een vooruitstrevend plan, maar dat past goed bij ons. Bij mij. Ik ben ondernemend en ondernemen is risico nemen; op mijn 25ste had ik een miljoen euro schuld. En zie nu; als Verdel ICT & Media zijn we fors gegroeid, we hebben eigen panden en kunnen daardoor nu deze mooie stap zetten.”

Private-equitypartij

Verdel ICT & Media verhuist eind dit jaar naar Tech Campus ‘De School’. “Hoe het zo is gekomen? Nou, een tijdje terug werd ik benaderd door een private-equitypartij. Ze wilden ons kopen. Ik heb daar even over nagedacht, en het besproken met het managementteam. Het zou ons groei brengen, maar we hadden ook het idee dat het ten koste zou gaan van de huidige bedrijfscultuur en het plezier in het werk van onze medewerkers. Daarom hebben we het niet gedaan, en hebben we tegen elkaar gezegd; we gaan het zelf doen. We willen verder groeien, op onze eigen manier.” En die manier is out-of-the-box. “Het is niet makkelijk om als ICT-bedrijven momenteel goede medewerkers te vinden en vast te houden. Dus; hoe kunnen wij nog aantrekkelijker worden voor nieuwe en bestaande medewerkers en tegelijkertijd onze eigen organisaties verbeteren? Met een campus waar wonen, werken en ontmoeten centraal staat. Zo halen we talent naar ons toe en daarmee werken aan onze eigen ontwikkeling en innovaties”, vertelt Verdel trots.

4 miljoen euro

Daarom ging de ondernemer op zoek naar andere huisvestiging. “En hoewel ons werkgebied is uitgebreid tot ver buiten Kaag en Braassem, blijft Roelofarendsveen ons vertrouwde ‘stekkie’”, licht Verdel toe. In de zoektocht belandde hij bij de gemeente, die op de proppen kwam met het Bonaventuracollege. “Dat stond leeg en de gemeente vroeg er 2 miljoen euro voor. Ik heb het bekeken, de plannen ontwikkeld en het zou voor pakweg 2 miljoen euro moeten worden verbouwd. Dat totale plaatje paste binnen mijn plannen; daarmee was de stap van de huidige huisvesting weliswaar groot, maar wel binnen mijn comfortzone.” Verdel heeft stevig onderhandeld met de gemeente over de prijs, maar ook over de plannen en de benodigde vergunning. Hij heeft onder meer daarbij hulp gehad van De Eendracht. “Ik ken veel ondernemers in de omgeving en zo ook Joor Wijsman van Wijsman Benzine. Hij wees mij op De Eendracht. Ik had namelijk een sparringspartner nodig voor de breedte van het project. En dan gaat het niet alleen over het juridische stuk”, legt Verdel uit.

MKB

Hoewel De Eendracht veelal actief is in de tankstationbranche, lag dit project het adviesbureau bijzonder goed. “We zochten een partij die in het MKB actief is, dat matcht met onze structuur. Wij zijn ook geen corporate. Heel belangrijk, ook op zaterdagochtend was er vaak nog app contact. En niet alleen over het contract met huurders of de vergunning van de gemeente, ook over de kleur van het kozijn. Dat maakt het uniek. Korte lijnen, en over alle aspecten.”

Een van die aspecten was ook de financiering. “Ik wilde het pand kopen, de verbouwing realiseren, maar ook huurders van de sociale huurwoningen onderbrengen. Dat maakt het project groter, complexer en duurder. Die 4 miljoen euro kon ik zelf wel behappen, maar nu zou het een project worden van wel 10 miljoen euro met commercieel vastgoed en vastgoed voor de woningen. Dat ging mij boven de pet.”

Samen met De Eendracht werd een positieve exploitatiebegroting gemaakt en werd de financiering aangevraagd. “Bij de financiering heb ik mij volledig teruggetrokken. Banken zijn niet altijd menselijk, daar kan ik niet tegen”, lacht Verdel. Uiteindelijk is een serieus deel zelf gefinancierd en is een percentage van de totale som ‘opgehaald’ bij de bank. Ook is er via een lokale vorm van crowdfunding geld geworven. “Het is dus allemaal gelukt, dankzij De Eendracht.

En het grappige is; het is een traject van vallen en opstaan. En als er dan weer iets was gelukt, dan was Chris misschien soms nog wel blijer dan ik. Dat vind ik dan zo leuk.”

Best vergelijkbaar

De onderhandelingen, de financiering, juridische aspecten, de contracten en de calculatie; De Eendracht was bij alle aspecten van het project betrokken en hield alle ballen in de lucht. “Kijk, de insteek van ons project is misschien uniek, maar dergelijke trajecten zijn op hoofdlijnen binnen het MKB natuurlijk best vergelijkbaar. Bestemmingsplannen, financieringen, contracten, de bezwaren, juridische aspecten; het is overal hetzelfde. De Eendracht heeft daar veel ervaring in, daarom paste het mede ook zo goed.” En dat bleek ook. Zo kwam er maar één bezwaarschrift binnen op de plannen. “En het fijne was ook dat ik niet overal zelf achteraan hoefde, maar wel in alles werd betrokken. Zelfs de juridische stukken waren to the point en heel leesbaar voor mij. Perfect; ik heb een dirigent nodig die het orkest leidt. En Chris van De Eendracht is dit voor mij.”

 

Barry Verdel – Eigenaar Verdel ICT & Media