Ontwikkeling van keurmerk Nederlandse Veiligheidsbranche
Trees van den Broeck, algemeen secretaris van de Nederlandse Veiligheidsbranche, maakt onderdeel uit van het team van De Eendracht dat de branchevereniging De Nederlandse Veiligheidsbranche onder haar hoede heeft. De afgelopen jaren ondersteunden zij en haar Eendracht-collega Elize Huijsman, secretaris Kwaliteit, het keurmerk Beveiliging voor de beveiligingsbranche. “Er zijn nu tweehonderdzeventig keurmerkhouders”, legt Van den Broeck uit.
In totaal zijn er zo’n zestig bedrijven aangesloten bij de Nederlandse Veiligheidsbranche. In de gehele branche is er sprake van een omzet van ongeveer 1,7 miljard euro op jaarbasis en zijn 32.000 beveiligers actief. “Negentig procent wordt verdiend door de bedrijven die bij ons zijn aangesloten. Daar zitten grote (mkb-)bedrijven bij en ook kleintjes.” Het Ministerie van Justitie geeft vergunningen af aan beveiligingsbedrijven. “We hebben het Keurmerk Beveiliging ontwikkeld. Ook bedrijven die niet zijn aangesloten bij de Nederlandse Veiligheidsbranche kunnen aanspraak maken op dit keurmerk, omdat je hiermee in aanmerking komt voor bepaalde (overheids)opdrachten,” zegt Van den Broeck.
Behoefte aan kwaliteitsstandaard
In 2006 is het eerste keurmerk beveiliging gelanceerd. “De branche had behoefte om in een snelgroeiende markt een kwaliteitsstandaard te ontwikkelen zodat bedrijven kunnen laten zien dat zij aan alle eisen voldoen”, vertelt de Eendracht-expert. Dat begon met het opstellen van een normenkader waar deze bedrijven aan moeten voldoen en vervolgens zijn er afspraken gemaakt met onafhankelijke en geaccrediteerde instellingen om de audit te doen. “De Adviesraad Kwaliteitsbevordering gaat over de keurmerken. Hierin zijn alle stakeholders vertegenwoordigd, zoals politie, opdrachtgevers, OM, wetenschap en de branche zelf; certificeringsinstellingen hebben een adviserende stem. Natuurlijk worden zij hierin bijgestaan door de secretaris kwaliteit van De Eendracht. Ook is er een Commissie Keurmerk in het leven geroepen die ook met voorstellen komt voor eisen waar een keurmerk aan moet voldoen.”
Actueel register
De Eendracht houdt een register bij waarin alle bedrijven staan die in het bezit zijn van een keurmerk. Er is naast het Keurmerk Beveiliging, een Keurmerk Evenementenbeveiliging, Horecabeveiliging, Geld- en Waardetransport, Particuliere Onderzoeksbureaus en Flexbedrijven. Daar is recent het Keurmerk Maatschappelijk Verantwoord Beveiligen aan toegevoegd. Bedrijven die interesse hebben in een keurmerk kunnen informatie verkrijgen bij het secretariaat van de Nederlandse Veiligheidsbranche. Voor een audit worden bedrijven doorverwezen naar de betrokken certificeringsinstellingen; de kosten hiervan zijn voor rekening van beveiligingsbedrijven zelf. “Waar altijd naar wordt gekeken is of de wetgeving en de juiste cao worden nageleefd. Daarnaast is financiële soliditeit van belang. Als een bedrijf zich bijvoorbeeld niet houdt aan de cao krijgt die een negatief advies”, legt Van den Broeck uit. Ieder keurmerk is drie jaar geldig, maar ieder jaar is een audit nodig. Bij een negatief tussenadvies verliezen keurmerkhouders hun keurmerk. “Door in het bezit te zijn van een keurmerk kunnen bedrijven die actief zijn in de beveiligingsbranche aan hun opdrachtgevers laten zien dat zij betrouwbare partijen zijn om mee in zee te gaan”, aldus Van den Broeck.
Verhalen uit de praktijk
FEDAcademie lost met scholing krapte op de arbeidsmarkt op
De FEDAcademie promoot een leven lang leren in het technisch landschap, keurt…
De Eendracht begeleidt uniek project Verdel ICT & Media
Van een keurige kantoorlocatie naar de splinternieuwe Tech campus 'De School';…
Geef je leerplatform een kickstart!
Heeft je branche al een leerplatform, maar wordt hier nog niet voldoende…